ISO 14001 nedir? Standardın belgelendirilmesi sürecidir, şirketin ISO 14001 standart gerekliliklerini karşılama kararıyla başlar. Bunlar daha sonra yeni sistemi sürdürebilecek, gözden geçirebilecek ve belgeleyebilecek çözümlerin uygulanması için kılavuzlar olarak kullanılır. İlk değerlendirme, uygunsuzluğun belirlenmesini, gereksinimleri karşılayabilecek önerilen iyileştirme alanlarını ve gerekli belgelerin derlenmesini içerir. Belgeler, mevcut ticari faaliyetlerle uyumlu olması gereken temel prosedürlerden oluşur. Tüm gereklilikler yerine getirildiğinde, ISO 14001 gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını belirlemek için yerleşik Çevre Yönetim Sistemlerini değerlendirmek üzere sertifikalı baş denetçiler çağrılır.
Bunu yaparsa şirketler ISO 14001 sertifikası almaya hak kazanır. Ancak, sertifika bir kerelik bir çaba değildir. Sertifikasyon gerekliliklerine göre, kurulan ÇYS'nin düzenli olarak sürdürülmesi ve iyileştirilmesi gerekmektedir. Belgelendirme kuruluşu, denetim tamamlandıktan sonra devam edecek olan işletmeden bir anlaşma ile ayrılacaktır. Bunu, bakım ve gözetim amaçlı rutin denetimler takip edecektir. Süreçteki denetimlerin yalnızca sistemin bir bölümünü gözden geçirdiği 3 yıllık bir döngüyü içerecektir. Firma ile yapılan anlaşma gereği bakım denetimleri ihtiyaca göre yılda iki kez veya daha fazla yapılabilir.
ISO 14001 Sertifikasının Faydaları Nelerdir?
ISO 14001 sertifikası, işletmenizin çevresel etkiyi ciddiye aldığı ve azaltmalarına öncelik verdiği konusunda paydaşları ve müşterileri temin eden bir anlaşmadır. Sertifikayı sürdürmek için, işletme ve toplum içinde atık yönetimine sürdürülebilir bir yaklaşım getirmeniz gerekecektir. Çevreci kimlik bilgilerinizi geliştirerek , işletme imajınızı artırabilir ve çevrenin yararına en iyi uygulamaları sürdürebilirsiniz. Ortak çevresel değerlere sahip bir şirkette çalışanların morali artar ve çalışanların sağlıklarını tehlikeye atabilecek kazaları veya olayları da azaltacaktır. ISO 14001 sertifikasının en önemli faydalarından biri, şirkete maliyet kontrolü konusunda yardımcı olabilmesidir. Bakımlı bir Emniyet Yönetim Sistemini, tanımlamaya yardımcı olabilir.
Kaynakları israf edebilecek ve binlerce TL’ lik sorumluluk maliyetine yol açabilecek çevresel sistemlerin ve olayların sayısını kontrol edin ve azaltın. Ayrıca, Emniyet Yönetim Sistemi tarafından sağlanan çözümler, operasyonlar için gerekli olan enerji ve malzemeleri koruyarak maliyetleri düşürebilir. ISO 14001 standardının önemli bir unsuru, şirketlere başarılı planları uygulamaya koymalarına izin verebilecek doğru veriler sağlamasıdır. Süreç aynı zamanda veri toplama yoluyla iyileştirmeyi de takip eder . Sonuç olarak , yeni girişimlere yönlendirilebilecek maliyet tasarrufu sunacaktır . Süreç aynı zamanda veri toplama yoluyla iyileştirmeyi de takip eder ve işler ters gitse bile sorunlar bir etki yaratmadan fark edilir hale gelir . özetlemek gerekirse faydaları şunlardır:
- Kaynak verimliliğini artırın
- Maliyetleri düşürün
- Çevresel etkinin ölçülmekte olduğuna dair güvence sağlayın
- Tedarik zinciri tasarımında rekabet avantajı elde edin
- Yeni iş fırsatlarını artırın
- Yasal yükümlülükleri yerine getirin
- Paydaş ve müşteri güvenini artırın
- Genel çevresel etkiyi iyileştirin
- Çevresel yükümlülükleri tutarlı bir şekilde yönetin
ISO 14001 Sertifikasyonunun Adımları
- ISO 14001 Standardı hakkında bilgi edinin
- ISO 14001 İlk Çevresel İnceleme ve Boşluk Analizi gerçekleştirin
- ISO 14000 Projenizi Planlayın
- Kuruluşunuzu ISO 14001 konusunda eğitin
- ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminizi belgeleyin
- Çevre Yönetim Sistemlerinizi uygulayın ve iş yapın
- Emniyet Yönetim Sisteminizi denetleyin
ISO 14001 Sertifikasının Temel İlkeleri
ISO 14000'de özetlenen standartlar, bir Emniyet Yönetim Sistemi ilkeleri göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. ISO 14001 sertifikası daha sonra pratik uygulamaları için bu ilkeleri şu şekilde geliştirir:
- Standartları ülke veya bölgeye göre kısıtlamamak.
- Paydaşların iyi niyetini korumak.
- Küresel ölçekte farklı ihtiyaçları, gereksinimleri ve koşulları karşılamak için uygun maliyetli, sağlam ve uyarlanabilir olmak.
- Hem dahili hem de harici doğrulama için ölçeklenebilir olmak.
- Bilimsel kanıt ve ilkeleri kullanmak.
- Eyleme geçirilebilir, pratik ve kullanışlı olmak.
ISO 14000 Serisini Bu Kadar Önemli Yapan Nedir?
İşletmelerimiz çevresel bir krizde faaliyet gösterir. İklimimizde doğal olmayan değişikliklere bu günlerde tanık oluyoruz ve Dünya'nın kaynaklarını, iyileşmelerinden daha hızlı tüketiyoruz.
Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Risk raporu, çevremizin ekonomik zenginliğini kabul ederek çevresel sorunları bir iş bağlamına dönüştürüyor. Doğa günden güne yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.
Bu nedenle, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2020 Küresel Risk raporu , mevcut ekonomik sistemimize ve dolayısıyla bildiğimiz şekliyle topluma yönelik en büyük 3 tehdidi şöyle tanımladı:
- Aşırı hava kirliliği
- İklim eylemi başarısızlığı.
- Biyoçeşitlilik kaybı.
Gezegenimizin çevre sağlığının bozulması git gide hızlanıyor. Bu nedenle, insan merkezli ekonomik faaliyetin etkilerini ele almak daha önce bugünkü kadar önemli olmamıştı. ISO 14000 serisi, standartlar olarak, kurumlara çevreye karşı değil, çevre ile proaktif çalışma araçları sağlar ve bunu yapmanın getirdiği kurumsal faydaları ve teşvikleri gerçekleştirir.
Hangi Kuruluşlar ISO 14001 Sertifikası Alabilir?
Bir ISO 14001 sertifikası almak için ne tür veya büyüklükte bir kuruluş olmanız gerektiği sürekli merak edilen konular arasındadır. Cevap oldukça basittir herhangi bir sayıda çalışan, herhangi bir yerde. Standardın 2015 lansmanı, özellikle gereksinimlerin herhangi bir boyuta, türe veya kuruluş düzenine uygulanabilmesini sağlamaya odaklanmaktadır. Kuruluş, mutfağından çalışan bir kişiden oluşsa bile, uygunluğun nasıl gösterileceğine dair bilgiler mevcuttur. Ayrıca, müşteri ve paydaşlarınızın beklenti ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, gereksinimleri kuruluşunuza en uygun şekilde karşıladığınızdan emin olun.
ISO 14001 Sertifikası Neleri İçerir?
ISO 14001 sertifikasının ana unsurları aşağıdakilerin gösterilmesine dayanmaktadır:
- Kararlı lider özelliği
- Riskler ve fırsatlar için planlama yapma
- Kuruluşunuzun çevresel yönleri ve etkileri hakkında net bir anlayış
- Yasal uyum
- Çevresel hedefler
- Farkındalık ve iletişim
- Acil duruma hazırlık ve müdahale
- Devamlı gelişim ve sürekli ilerleme
- Yukarıdakilerin nasıl gösterildiği, organizasyonun süreçlerine ve amaçlarına bağlıdır.
ISO 14001 Sertifikasını Nasıl Alabilirim?
ISO 14001 sertifikası alma süreci, bir çevre yönetim sistemi için IS0 14001 sertifikasının en iyi uygulamalarını takip eden bir Çevre Yönetim Sistemi tasarlamayı ve uygulamayı, onu kurmayı ve çalıştırmayı ve ISO onaylı bir denetçinin sistemin tam denetimini gerçekleştirmesini içerir. Bu denetim, kapsamlı dokümantasyon gerektirecektir ve denetçi, ISO 14001 sertifikası almadan önce karşılanması gereken sorunların bilgisine sahip olabilir. ISO 14001'i tasarlamak, uygulamak ve belgelendirmek için gereken ortalama süre, organizasyonun büyüklüğüne ve karmaşıklığına bağlı olarak 6 ay ile 2 yıl arasında sürebilir. Bu nedenle, sürecin her adımını yönlendiren ve kaydeden güvenilir bir elin olması önemlidir. Bir izleme sistemi , insan hatasını büyük ölçüde azaltır ve tüm belgeleri , Prosedürleri , kılavuzları , acil durum planlarını , kontrol listelerini , kayıtları vb. toplayan ve kaydeden merkezi bir sistem tarafından bilgilerin kaydedilmesi ve saklanılmasını sağlar. Bir kuruluş ne kadar büyükse, gözden geçirilecek, güncellenecek ve kontrol edilecek belge miktarı da o kadar fazla olur. Bir izleme sistemi, tüm bu yönlerden yardımcı olabilir ve yeni veya güncellenmiş belgelerin oluşturulmasında hızlı bir geri dönüş süresi sağlayabilir.
ISO 14001 Sertifikası Almanın Pratik Adımları Nelerdir?
ISO 14001 nedir? İki tür belgelendirme vardır: bir şirketin çevre yönetim sisteminin ISO 14001 gerekliliklerine göre belgelendirilmesi ve kişilerin ISO 14001 gerekliliklerine göre denetleme yapabilmesi için belgelendirilmesi. Bu bölüm, bir şirketin ISO 14001 çevre yönetim sistemini uygulama ve belgelendirme adımlarını konu almaktadır.
Şirketiniz için ISO 14001 sertifikalandırılması , ISO 14001 gerekliliklerine dayalı bir Çevre Yönetim Sisteminin uygulamasını ve ardından Çevre Yönetim Sisteminizi ISO 14001 standardının gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını denetlemesi ve onaylaması için tanınmış bir belgelendirme kuruluşunu işe almayı içerir.
Yönetim desteği ile başlayarak ve Çevre Yönetim Sisteminin için yasal gereklilikleri belirleyerek, birlikte çevre yönetim sisteminin genel kapsamını ve uygulamasını tanımlayan çevre politikanızı, çevre boyutlarınızı ve çevresel amaç ve hedeflerinizi tanımlamaya başlamanız gerekecektir. Bunlarla birlikte, kuruluşunuzun operasyonları için gerekli olan zorunlu ve ek süreç ve prosedürleri oluşturmanız gerekecektir. Dahil edilmesi gereken birkaç zorunlu süreç vardır ve şirket bunları gerekli bulduğunda eklenecek diğerleri vardır. Bununla ilgili iyi bir açıklama için, ISO 14001 sertifikası tarafından istenen zorunlu belgeler listesi hakkındaki bu tanıtım belgesine bakmak gereklidir . Bu belge ve kayıtların oluşturulması, şirketiniz tarafından dahili olarak yapılabilir veya bir danışman kiralayarak veya standart belgeler satın alarak yardım alabilirsiniz.
Uygulamayı Tamamlamak ve Şirketinizi Sertifikalandırmak İçin Zorunlu Adımlar
Tüm belgelerinizi bitirdikten ve uyguladıktan sonra, başarılı bir sertifikasyon sağlamak için kuruluşunuzun şu adımları da gerçekleştirmesi gerekir:
İç denetim:
- Emniyet Yönetim Sistemleri süreçlerinizi kontrol etmeniz için iç denetim mevcuttur. Amaç, süreçlerin uygunluğunu teyit etmek ve aksi takdirde gizli kalacak sorunları ve zayıflıkları bulmak için kayıtların yerinde olmasını sağlamaktır.
Yönetimin gözden geçirilmesi:
- Uygun kararlar almak ve kaynakları tahsis etmek için yönetim sistemi süreçleriyle ilgili gerçekleri değerlendirmek için yönetiminiz tarafından yapılan resmi incelemeler topluluğudur.
Düzeltici eylemler:
- İç denetim ve yönetim incelemesinin ardından, tanımlanan sorunların temel nedenini düzeltmeniz ve nasıl çözüldüğünü belgelemeniz gerekir.
Birey İseniz Hangi ISO 14001 Eğitim ve Sertifikaları Mevcuttur?
ISO 14001 sertifikasında eğitim mevcuttur ve bireylerin seçebilecekleri çeşitli kurs seçenekleri vardır. Aşağıda belirtilen kurslardan sadece ilki kişinin bir belgelendirme kuruluşuna denetim yapabilmesi için belgelendirmeye götürebilir , ancak diğerleri bu becerileri kendi şirketlerinde kullanacak olanlar için çok faydalıdır:
ISO 14001 Baş Denetçi Kursu :
Bu, ISO 14001 sertifikası Emniyet Yönetim Sistemlerinin standardını anlamaya ve bu gerekliliklere karşı yönetim sistemlerini denetlemek için kullanabilmeye odaklanan dört ila beş günlük bir eğitim kursudur. Kurs sonunda bilgi ve yetkinliği doğrulamak için bir sınav gerçekleşir ve kişinin bir sertifikasyon kuruluşunu denetlemek için onaylanması ancak akredite bir kursla mümkündün olacaktır.
ISO 14001 İç Denetçi Kursu :
Bu, genellikle yukarıda bahsedilen baş denetçi kursuna dayanan, ancak yeterlilik testini içermeyen iki veya üç günlük bir kurstur, bu nedenle belirli bir süre içinde iç denetim yapmaya başlayan biri için çok yararlıdır.
ISO 14001 Farkındalık ve Uygulama Kursu :
ISO 14001 sertifikası ve bunun nasıl uygulanacağı hakkında bilgi sağlayan çeşitli kurslar sunulmaktadır. Bunlar bir veya iki, hatta beş günlük kurslar olabilir . Bu kurslar, ISO 14001 standardı hakkında genel bir bakışa ihtiyaç duyanlar veya bir şirkette uygulamaya dahil olacak olanlar için iyidir ve çoğu kişi, bu seviyede yer alanlar için baş denetçi kursuna kayıt yaptırıp sertifika alabilir.
Dünya çapında ISO 14001 sertifikasına başvuran bir çok birey mevcuttur. Bu bireylerin kazanabileceği bir dizi akredite eğitim kuruluşu bulunmaktadır.