ISO 50001 belgesi, amacı bir kuruluşun enerji verimliliği, enerji kullanımı ve tüketimi de dahil olmak üzere enerji performansının sürekli iyileştirilmesini sağlamak için sistematik bir yaklaşım izlemesini sağlamak olan bir enerji yönetim sisteminin kurulması, sürdürülmesi ve iyileştirilmesi için gereksinimleri ortaya koymaktadır.
ISO 50001 belgesi, enerji performansına katkıda bulunan ekipman, sistemler, süreçler ve personel için ölçüm, dokümantasyon ve raporlama, tasarım ve tedarik uygulamaları dahil olmak üzere enerji kullanımı ve tüketimine uygulanabilir gereksinimleri belirtir.
ISO 50001 belgesi, kuruluş tarafından izlenebilen ve etkilenebilen enerji performansını etkileyen tüm değişkenler için geçerlidir. ISO 50001 belgesi, enerji ile ilgili belirli performans kriterleri belirlemez. ISO 50001 belgesi bağımsız olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır, ancak diğer yönetim sistemleriyle uyumlu veya entegre edilebilir.
ISO 50001 belgesi, belirtilen enerji politikasına uyduğundan emin olmak isteyen ve bunu başkalarına göstermek isteyen herhangi bir kuruluş için geçerlidir; bu uygunluk, ya özgeçmiş ve uygunluk beyanı yoluyla ya da uygunluk belgesi ile teyit edilir. Aksi halde bir kuruluş tarafından enerji yönetim sistemi olabilir. ISO 50001 belgesi ayrıca Ek kullanımı hakkında bilgilendirici rehberlik sağlar.
ISO 50001 Belgesi Şirketinize Yardımcı Olur Enerji politikası
- Enerji verimliliği
- Karbon Azaltma
- Enerji güvenliği
- Maliyet Kontrolü
- Yasal uyum
- Kültür Değişikliği
- Kurumsal sorumluluk
- İtibar
- Kaynak yönetimi
ISO 50001 Belgelendirmesinin Faydaları Nelerdir?
Azaltılmış işletme maliyetleri:
Artan enerji verimliliği ile önemli finansal tasarruflar sağlanabilir. İşletmeniz için maliyet azaltıcı bir uygulama olduğu için bir çok kurum tarafından tercih edilmektedir.
Verimliliği artırılması:
Kaynaklarınızın daha etkin bir şekilde kullanılmasını teşvik eder, dolayısıyla talep, iade, yeniden işleme ve miktarını azaltır potansiyel olarak daha düşük düzenleyici raporlama seviyeleri ortaya koyar.
Azaltılmış karbon ayak izi:
ISO 50001 Belgesi, karbon ayak izinizi azaltmak için aktif olarak hedefler belirler ve insanlar kuruluşunuza olumlu yanıt verecektir.
Yasal uyum:
Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin kuruluşunuzu ve müşterilerini nasıl etkilediği uygulamadır.
Kanıtlanmış iş kimlik bilgileri:
Dünya çapında tanınan bir endüstri standardına göre bağımsız doğrulamanın varlığı bize çok şey söylüyor.
Daha fazla iş kazanma yeteneği:
Tedarik zincirleri genellikle tedarik koşulu olarak belge gerektirir, bu nedenle sertifikasyon kapıları açmaktadır.
ISO 50001 Belgesi Şirketim İçin Uygun Mu?
Siz ve şirketiniz enerjiyi kullanma şeklinizi kontrol altına almak ve ilgili maliyetleri daha etkin bir şekilde yönetmek istiyorsanız, ISO 50001 belgesi doğru seçimdir. Özellikle önemli enerji harcaması olan kuruluşlar için oldukça faydalıdır. Halihazırda ISO 14001 sertifikasına sahipseniz , temel çerçeve zaten oradadır ve ISO 50001'in faydaları elinizin altındadır. Bir ISO 14001 çevre yönetim sisteminiz varsa, zaten ISO 50001 uyumluluğu yolundasınız demektir.
ISO 50001 Belgesi Standardındaki Yenilikleri:
ISO 50001 standardı, bir enerji yönetim sistemi için gereksinimleri belirtir ve bir kuruluşun enerji performansının sürekli iyileştirilmesi ve daha fazla enerji verimliliği ve sürdürülebilirliği için sistematik bir yaklaşım uygulamasını sağlar.
ISO Belgesinin Revizyonun Ana Hedefleri ve Kapsamı:
- Diğer ISO Yönetim Sistemi standartlarıyla uyumluluğu sağlamak için tüm ISO standartları için ortak olan ISO Üst Düzey Yapısını benimsemek;
- 2011 baskısının temel kavramlarının korunmasını ve daha iyi vurgulanmasını sağlamak.
- Liderliğin sorumluluğuna daha güçlü bir vurgu
- Enerji performansıyla ilgili temel kavramların net bir şekilde anlaşılması
- Veri toplama ve normalleştirme ile ilgili iyileştirilmiş bölümler
- Standardın gerçek dünyada 7 yıllık kullanımını yansıtan ek küçük revizyonlar
Bir Kuruluş Sertifikasyon Elde Etmek İçin Ne Yapmalıdır?
Denetim yapmak için kuruluşunuza özel denetim prosedürünü bulun
Kuruluşunuzda ISO 50001 belgesi Enerji Yönetim Sistemini uygulayın. Dokümantasyon, Bilinçli ve İç Denetimli personel eğitimi, sistemin uygulanması vb.
Eğitimli ENMS İç Denetçileri aracılığıyla en az bir iç Denetim programı yürütün.
Toplanan verileri derleyin ve analizi tamamlayın.
Analiz edilen veriler yardımıyla bir Yönetim incelemesi yapın ve Şirket hedefleri ve hedefleri doğrultusunda Kuruluşun performansını iyileştirmeye yönelik kararı uygulayın.
Denetimi başarıyla tamamlayın. (1. Aşama ve 2. Aşama)
Varsa Uygunsuzluğun Kapatılması.
ISO 50001 belgesini toplayın ve sürdürün.
Gözetim denetimine yıllık olarak uyun.
ISO 50001 Belgesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Yönetim Sistemi Tam Olarak Nedir?
Bir kuruluş tarafından amaçlarını yerine getirmek ve görevlerini belirlemek için kullanılan bir dizi unsurdur; politikalar, süreçler ve prosedürlerdir . Bir yönetim sistemi, tek bir disiplini örneğin kalite yönetim sistemi veya bilgi güvenliği yönetim sistemi veya aynı anda birkaç disiplini, entegre yönetim sistemi olarak adlandırılan belgeler topluluğudur . Ne tür bir yönetim sistemini uygulamayı ve belgelendirmeyi seçeceğinizi kuruluşun, yöneticilerin belirlemesi gerekmektedir.
Her disiplin için bir yönetim sisteminin gerekliliklerini tanımlayan belirli standartlar vardır örneğin ISO 9001, ISO 14001 veya ISO 27001 belgelerini içermektedir. Yönetim sisteminin belgelendirmesini almak isteyen bir kuruluş, ilk belgelendirme denetimi sırasında, belgelendirme için referans olarak kullanılan belirli standartların gerekliliklerini karşıladığını göstermelidir.
Disiplinden bağımsız olarak, tüm yönetim sistemleri genellikle kuruluşların personel için rolleri, sorumlulukları ve yetkileri tanımlamasını, politikaları belgelemesini, bunlara ulaşmak için hedefler ve eylemler oluşturmasını, kontrollü koşullarda çalışmayı göstermesini, performansı izlemesini, ölçmesini, analiz etmesini ve değerlendirmesini ve sürekli iyileştirme için hareket etmesini gerçekleştiren sistemler bütünüdür.
Bir yönetim sistemi, kuruluş tarafından iç kaynakları kullanarak veya dış danışmanların yardımıyla uygulanabilir. Yönetim sistemi sürdürülmeli ve sürekli iyileştirilmelidir. Yararlı olması için, bir yönetim sistemi, operasyonel rutinden ayrılmış bir dizi gereksinim değil, kuruluşun faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmelidir. Üst yönetimin desteği, organizasyondaki bir yönetim sisteminin başarısı için hayati öneme sahiptir ve şirketler açısından oldukça önem verilen bir uygulamadır.
Yönetim Sistemi Sertifikası Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?
ISO 50001 Belgesi Yönetim sistemi, başarılı yıllık gözetim denetimlerinin gerçekleştirilmesi koşuluyla belge alımından sonraki ilk ve ikinci yılda 3 yıl geçerlidir . Gözetim denetimleri, belgelendirilen yönetim sisteminin geçerli gerekliliklere uymaya devam edip etmediğini değerlendirmek içindir.
Belgelendirme programı, gözetim tetkiklerinin planlanmasını belirten belgedir ve belgelendirme tarihinde kuruluşa iletilir. Üçüncü yılda yeniden belgelendirme denetimi yapılır ve kuruluş öncekine benzer koşullarda 3 yıllık başka bir belgelendirme döngüsüne girer. Böylelikle belgesi 3 yıl ara ile sürekli denetlendiği için kuruluşlar tarafında sıklıkla tercih edilmektedir. Güncelliğini korumasından dolayı.
Gözetim Denetimleri Planlandığı Gibi Gerçekleştirilmezse Ne Olur?
Gözetim denetimlerinin planlandığı şekilde yapılmaması durumunda belgelendirme askıya alınabilir . Askıya alma sırasında belge geçici olarak geçersizdir. Askıya alma sırasında durum düzeltilmezse, belge geri alınır ve şirketler tekrardan bu belgeyi almak için yukarıda belirttiğimiz prosedürleri tekrar yerine getirmelidir.
Belgelendirme Süreci Nasıl İşliyor?
Belgelendirme süreci, belge almak isteyen kuruluş tarafından gönderilen başvuru ile başlar . Yazılı bir başvuru olmalı ve belgelendirme kuruluşuna neyin gerekli olduğunu anlamak ve belgelendirme hizmetlerini sağlamak için gereken kaynakları planlamak ve yerine getirerek belgeyi geri almaktır.
ISO 50001 Belgelendirme denetimi, standartların referans belgelerinin gerekliliklerinin nasıl uygulandığını değerlendirmek için yapılır. Denetim ekibi bir veya birkaç üyeden oluşur ve denetim süresi, ilgili belgelendirme standartları, kuruluşun büyüklüğü, faaliyetleri gibi bir dizi faktöre bağlıdır.
Denetim sonuçlarının olumlu olması ve belgelendirmeyi etkileyebilecek başka bir unsurun bulunmaması durumunda, belgelendirme kuruluşu uygunluk belgesini düzenler.
Belge genel yönetim sistemlerinin sertifikasyonu için kuralları hakkında ayrıntılı bilgi içermektedir nasıl belge alma süreci çalışmaları, elde etmek ve sürdürmek için gereksinimlerdir.
ISO 50001 Belgesinin İlkeleri Nelerdir?
ISO 50001 belgesi, tıpkı ISO 14001 belgesinde olduğu gibi, bir işletmenin tüm seviyelerini kapsamalıdır . Buna çevre uzmanları, temel iş süreçleri uzmanları ve diğer liderler dahildir.
ISO 50001 yapısının temel ilkeleri şunlardır:
Plan:
- Mevcut senaryoyu değerlendirin ve enerji tüketimi için hedefler belirleyin.
- Ulaşmak istediğiniz amaç ve hedefleri tanımlayın.
- Eylem planlarını kurun ve iyileştirin.
- Enerji tüketimini izlemek için performans göstergeleri oluşturun.
Yapmak:
- Görevleri ve bunları uygulamaya yetkili ekip üyelerine bırakın.
- Planlama aşamasında tanımlanan eylem planlarını uygulayın.
Kontrol:
- Süreçleri izleyin ve enerji kullanımını ölçün.
- Sonuçlarınızı belirleyin ve hedeflere göre kontrol edin.
- Sonuçları paydaşlara iletin.
Davranmak:
- Hedeflere ulaşıldığında, sürekli iyileştirme için yeni hedefler belirleyin.
- Hedeflere ulaşılamadıysa, nedenlerini belirleyin ve sorunları gidermek için önlemler alın.
ISO 50001 ve sürdürülebilirlik arasındaki bağlantı nedir?
Başarılı olmak için, herhangi bir sürdürülebilirlik planı enerji tüketimi optimizasyonunu ele almalıdır. Bu nedenle ISO 50001 belgesini uygulamak, kuruluşların sürdürülebilirliğine katkıda bulunmanın mükemmel bir yoludur. Standart, yenilenebilir kaynaklardan enerji kullanımını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur ve enerji tüketimini azaltırken görevleri daha verimli bir şekilde gerçekleştirmek için ekipmanı ayarlar.
Ayrıca ISO 50001 belgesi, tüm tedarik zinciri boyunca enerji tüketiminin yönetilmesine de yardımcı olur. Sürdürülebilirliği önemseyen bir tedarik zincirine sahip olmak, işinizi daha sürdürülebilir hale getirmenin en etkili yollarından biridir.
ISO 50001:2011'den ISO 50001:2018'e Nasıl Geçiş Yapılır?
ISO 50001 2011'den ISO 50001 2018'e nasıl geçilir? ISO 50001:2018 2018'de yayınlandı ve kuruluşların standardın önceki sürümü olan ISO 50001:2011'den yükseltmeleri için üç yıllık geçiş döneminin başlangıcını işaret ediyor.
Değişiklikler şunları içerir:
- Çevresel performans göstergelerinin yeniden yapılandırılması ve normalleştirilmesi;
- Enerji temel çizgilerinin kaydedilme şekline ilişkin değişiklikler;
- Enerji verilerinin toplanmasıyla ilgili daha özel gereksinimler;
- KOBİ'ler için enerji performansı temel kavramlarına yönelik gereksinimlerin erişilebilirliği ve netliğine yönelik genel iyileştirmeler.
ISO Denetimleri
Üç ana ISO 50001 belgesi denetimi türü şunlardır:
Birinci taraf
İkinci taraf
Üçüncü taraf
Birinci taraf denetimleri:
İç denetimler olarak da bilinir. Yönetim sisteminin güçlü ve zayıf yönlerinin yanı sıra standardın gerekliliklerinin karşılanıp karşılanmadığını değerlendirmek için kuruluş tarafından gayri resmi bir düzeyde gerçekleştirilirler.
İkinci taraf denetimleri:
Belirli ürün veya hizmetlerin kalitesini veya uygunluğunu değerlendirmek için sözleşmeli kuruluşların müşterilerinin talebi üzerine gerçekleştirilen dış denetimlerdir. Temel olarak, tedarikçilerin herhangi bir sözleşmeye göre yapmaları gereken şeyi yaptıklarından emin olmak içindir.
Üçüncü taraf denetimleri:
ISO 50001 belgesi içindir. Atanmış bir Sertifikasyon Kuruluşu denetçisi tarafından gerçekleştirilir ve müşteri - tedarikçi ilişkisi dışındaki kişiler tarafından üstlenilmelidir (çıkar çatışmasını önlemek için).
Üçüncü taraf denetimleri, başarılarına bağlı olarak , söz konusu kuruluşa bir belgelendirme veya denetimin başarısız olması durumunda ceza veya para cezası verilmesine neden olabilir.